MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Mak jest znakomitym źródłem związków mineralnych, a przede...
fot. Andreas Steidlinger/gettyimages

Które produkty mają więcej wapnia niż mleko? Wprowadź je do jadłospisu i wzmocnij kości. Co warto jeść przy osteoporozie lub próchnicy?

Mak

Mak jest znakomitym źródłem związków mineralnych, a przede wszystkim manganu, miedzi, wapnia oraz witamin z grupy B.

Składniki bioaktywne w maku wykazują właściwości osłaniające na błony śluzowe górnych dróg oddechowych, dzięki czemu zmniejszają podrażnienia i ułatwiają odkrztuszanie.

Mak stosowany jest zazwyczaj jako dodatek do potraw, jednak w 100 g zawiera znacznie więcej wapnia niż mleko – 1438 mg.

Zobacz również

Międzynarodowy Puchar Polski „Strongman” w Rudnej Małej koło Rzeszowa [ZDJĘCIA]

Międzynarodowy Puchar Polski „Strongman” w Rudnej Małej koło Rzeszowa [ZDJĘCIA]

Baseny Rawszczyzna cieszą się wielkim powodzeniem. Tłumy w ostatnią niedzielę [FOTO]

Baseny Rawszczyzna cieszą się wielkim powodzeniem. Tłumy w ostatnią niedzielę [FOTO]

Polecamy

Hamulce. Jakie są objawy przegrzanych klocków hamulcowych?

Hamulce. Jakie są objawy przegrzanych klocków hamulcowych?

Młody ojciec, a zarazem dziadek. Dobrze wygląda i klnie jak szewc. To trener Probierz

Młody ojciec, a zarazem dziadek. Dobrze wygląda i klnie jak szewc. To trener Probierz

Jak zostać nauczycielem mianowanym? Przepisy, dokumentacja, egzamin

Jak zostać nauczycielem mianowanym? Przepisy, dokumentacja, egzamin