Kawa zbożowa powstaje w procesie prażenia ziaren zbóż, do których dodawane są rozmaite składniki wzbogacające i różnicujące jej ostateczny smak. To napój otrzymywany ze zbóż: żyta, jęczmienia albo/i orkiszu, z ewentualnym dodatkiem roślin typu cykoria czy burak cukrowy, pozwalający na uzyskanie właściwości sensorycznych zbliżonych do tych, którymi odznacza się kawa naturalna.
Podstawową zaletą kawy zbożowej jest jej delikatny charakter, który pozwoli na podawanie jej w zasadzie każdemu. Można ją podawać również dzieciom, kobietom w ciąży oraz osobom z chorobami układu pokarmowego, które kawy kofeinowej pić nie powinny. Kawa zbożowa jest bardzo zdrowa, ma wiele substancji odżywczych jak mikroelementy, witaminy i błonnik. Jej ostateczna wartość odżywcza zależy jednak od konkretnych składników.
Podobnie jak np. kakao, zwłaszcza jeśli jest dobrej jakości, kawa zbożowa ma wiele wartości odżywczych i stosunkowo niewiele przeciwwskazań.
Te osoby powinny włączyć kawę zbożową do diety. Mamy listę jej zalet
W poniższej galerii sprawdzicie jak działa na nasz organizm kawa zbożowa:
Komary - co je wabi a co odstrasza?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?