MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W przypadku dny moczanowej należy spożywać produkty o...
fot. Tomasz Majchrowicz/Getty Images

Cierpisz na dnę moczanową? Tego nie jedz. Te produkty zwiększają stężenie moczanów. Mogą powodować silny ból i sztywność stawów

Wywary mięsne i kostne oraz duże ilości mięsa

W przypadku dny moczanowej należy spożywać produkty o niskiej zawartości puryn. Dlatego w diecie chorego na podagrę należy ograniczyć do minimum (maksymalnie 50 g dziennie) produkty zwiększające poziom moczanów, czyli: kiełbasy, podroby, boczek i słoninę, baraninę, dziczyznę, wołowinę, tłuste kawałki wieprzowiny, a także konserwy mięsne i wywary kostne.

Można natomiast spożywać umiarkowane ilości (100 g dziennie) wędlin drobiowych, mięsa kurczaka, indyka oraz królika i kawałki wieprzowiny bez widocznych pasm tłuszczu.

Zobacz również

Reprezentant Polski zostanie wystawiony na sprzedaż. Ma problem z regularną grą

Reprezentant Polski zostanie wystawiony na sprzedaż. Ma problem z regularną grą

I Bieg po wytchnienie i Gliwicka Parkowa Prowokacja Biegowa [ZDJĘCIA]

I Bieg po wytchnienie i Gliwicka Parkowa Prowokacja Biegowa [ZDJĘCIA]

Polecamy

W Wielkopolsce szykują się kolejne nawałnice? IMGW ostrzega!

W Wielkopolsce szykują się kolejne nawałnice? IMGW ostrzega!

Style tuningu. Czym charakteryzują się różne style modyfikacji samochodów?

Style tuningu. Czym charakteryzują się różne style modyfikacji samochodów?

Kwiaty czy słodycze? Sprawdź, jakie prezenty najczęściej kupujemy na Dzień Matki

Kwiaty czy słodycze? Sprawdź, jakie prezenty najczęściej kupujemy na Dzień Matki