Chleb żytni wielkopolski - Piekarnia Wiejska w Zębowie -wyślij SMS o treści:
WARTO.5 na numer
72355 (koszt 2,46 zł z VAT)
Piekarnia Joanny Patan-Nowak bierze udział w naszym plebiscycie, walcząc o wygraną w kategorii produkty spożywcze. Chleb żytni wielkopolski to jeden z najlepszych produktów, który zdobył uznanie konsumentów w niezwykle krótkim czasie.
Piekarnia Wiejska w Zębowie powstała lipcu 2012 roku. Od trzech lat produkuje się tam wyroby na bazie naturalnych składników i wyjątkowych receptur. Właściciele wybudowali nowoczesną siedzibę przystosowaną do potrzeb przedsiębiorstwa ze środków współfinansowanych przez Unię Europejską.
W rodzinie istnieje wieloletnia tradycja wypiekania chleba. Dzięki temu produkty są wyjątkowe i zachwycają nas niepowtarzalnym smakiem. Na wyjątkowość wyrobów wpływa głównie sposób ich wypiekania- piec opalany jest drewnem, co stanowi rzadkość w dzisiejszym świecie piekarniczym. Chleby pieczone są wyłącznie na zakwasie naturalnym, bez dodatków drożdży piekarniczych, co znacznie podnosi ich standard.
- Nasze produkty są wytwarzane z naturalnych składników a nie polepszaczy czy składników zmodyfikowanych. Wypiekane są w piecu z cegły szamotowej opalanym drewnem- powiedziała nam właścicielka firmy, Joanna Patan-Nowak.
Udział piekarni w plebiscycie nie jest przypadkowy. - Chcieliśmy pokazać konsumentom, że można wytwarzać chleb naturalnie, bez chemii- dodała w rozmowie z nami.
Chleb produkowany jest ze zbóż pochodzących z gospodarstwa ekologicznego, z którym współpracuje piekarnia. Wszystkie składniki wytwarzane są przez lokalne przedsiębiorstwa. Zboża trafiają do okolicznych młynów, z których uzyskiwana jest mąka wykorzystywana przez Piekarnię Wiejską. Taki sposób produkcji chleba świadczy o jego wysokiej jakości oraz zachowaniu najwyższych standardów produkcji żywności ekologicznej, a także - co wyjątkowe - o lokalnym charakterze.
-Chleb wyrabiany i wytwarzany jest metodą sprzed kilkudziesięciu lat, tak jak to robiły nasze babcie czy też nasi rodzice. Swoją strukturą i smakiem przypomina chleb wypiekany kiedyś przed laty, kiedy to w każdym domu pieczono chleby na cały tydzień dla całej rodziny czy sąsiadów- usłyszeliśmy od właścicielki.
Niepowtarzalny wygląd i smak chleba to jego atuty. Powstaje wyłącznie z mąki żytniej, zakwasu, wody i odrobiny soli. Każdy bochenek ważony i formowany jest zawsze ręcznie.
-Klienci cenią sobie nasz chleb. Ci, którzy go dobrze znają twierdzą, że ani okruszek się w ich domu nie marnuje, jest zjadany do ostatniej kromki. Ci zaś, którzy kupili pierwszy raz mówią, że przypomina im smak z dzieciństwa, jak to w domu piekła chleby dla całej rodziny mama czy babcia- dodała nasza rozmówczyni.
Chleb żytni wielkopolski - Piekarnia Wiejska w Zębowie -wyślij SMS o treści:
WARTO.5 na numer
72355 (koszt 2,46 zł z VAT)
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?